Metoda na cukier. Jak przestać jeść słodycze i czuć się świetnie w swoim ciele
Bartek Szemraj

Metoda na cukier. Jak przestać jeść słodycze i czuć się świetnie w swoim ciele

59,90 zł 41,90 zł
ISBN 978-83-68265-16-3
Data premiery: 29 stycznia 2025
Format: 140x200
Liczba stron: 280
Inne dostępne wersje:

U

Czas przejąć kontrolę nad ilością zjadanego cukru i na trwałe zmienić nawyki żywieniowe.
Spośród wszystkich składników odżywczych cukier ma najsilniejszy wpływ na nasze zachowanie. Szukamy go, gdy jesteśmy zestresowani, znudzeni, poirytowani, bo dostarcza szybkiej nagrody w postaci poprawy nastroju, choć na krótko. Po tym zawsze przychodzi tzw. zjazd, kiedy organizm domaga się następnej dawki „narkotyku”, jakim jest cukier. Ponieważ czujemy się źle, znów sięgamy po słodkości i wpadamy w błędne koło. Najwyższa pora przerwać ten cykl.
Autor, opierając się m.in. na własnych doświadczeniach walki z uzależnieniem od cukru, a także badaniach naukowych i pracy z podopiecznymi, wyjaśnia:
• czym jest jedzenie emocjonalne i jaki jest związek cukru z emocjami,
• jak przeciwdziałać napadom objadania się,
• co zrobić, by tłumić zachcianki na słodycze,
• jakie są wady i zalety różnych diet (np. keto, wysokobiałkowa, post przerywany),
• jak przygotowywać posiłki, by były zdrowsze lub przynosiły mniej negatywnych konsekwencji zdrowotnych,
• jak trenować, by spalać nadwyżki kaloryczne.
Nie twierdzi on, że cukier trzeba całkowicie wyeliminować z życia. To niemożliwe i niepotrzebne! Sztuka polega na tym, by zrozumieć, dlaczego z niego korzystamy, i umieć go ograniczyć lub mądrze zastąpić. Bo jak smutno byłoby już nigdy nie móc sięgnąć po kawałek czekolady.